Skyenterrieri

© Niina Janhonen

Skyenterrieri on nimensä mukaisesti kotoisin Skotlannin luoteisrannikolla sijaitsevalta Skyen saarelta.  Alun perin skyenterrieri on ollut metsästyskoira, jonka pääasiallinen tehtävä on ollut vahinkoeläinten hävittäminen. Skotlantilaiset maanomistajat pitivät Skye-saaren koiria suuressa arvossa. Koiria käytettiin kettujen, mäyrien ja villikissojen häätämiseen louhikoista ja kallioisesta maastosta sekä saukon metsästykseen. Koiran piti olla rakenteeltaan pitkä, matalajalkainen ja voimakasraajainen jotta se olisi tehokas luolakoira ja ketterä liikkeissään. Sen piti olla rohkea, itsenäinen, sitkeä ja väsymätön metsästäjä valmiina seuraamaan saaliseläintä luolien sokkeloihin. Pitkä karva suojasi koiraa estäen sitä vahingoittumasta villieläinten puremilta sekä piikkisiltä pensailta ja risukoilta.

Skyenterrierin olemus on tyylikäs ja elegantti: se on ketterä ja voimakas, vankkaluustoinen ja voimakaslihaksinen. Pitkä, matala ja suoraselkäinen, kaksi kertaa korkeutensa pituinen. Koiraa peittää runsas turkki, joka laskeutuu suoraan alas rungon kummallakin puolella soikeiden kylkiluiden yli. Karva, jota on runsaasti päässä, verhoaa naamaa ja silmiä. Skye on pystypäinen ja riippuvahäntäinen ja liikkuu silmiinpistävän vaivattomasti ravaten. Sen on vahvarunkoinen,-kulmauksinen ja -leukainen.

Skyenterrieri voi olla väriltään musta, tumman- tai vaaleanharmaa, fawn tai kermanvärinen. Kaikissa väreissä tulee olla mustat merkit korvissa, kuonossa ja hännän päässä. Kirsu ja korvat ovat aina mustat. Ruskea pigmentti on hylkäävä virhe. Pieni valkoinen täplä rinnassa sallittu.Skyenterrieri voi olla pystykorvainen tai luppakorvainen, luppakorvaisia pentuja syntyy silloin tällöin.

Skyenterrierin ihannesäkäkorkeus on 25-26 cm, pituus kirsusta hännän päähän 103 cm. Nartut ovat suhteessa hieman pienempiä. Nykypäivänä skyet ovat suurempia kuin rotumääritelmässä mainittu ihanne, keskimääräinen säkäkorkeus lienee 28-32 cm. 

Rodun kanta maailmanlaajuisesti on hyvin suppea. Skyenterrieri ei ole missään päin maailmaa koskaan ollutkaan mikään muotirotu. Rodun rekisteröinnit ovat laskeneet kaikkialla maailmassa. 1970-luvun huippuvuosina USA:ssa rekisteröitiin yli 400 skyeta vuosittain, 2000-luvulla vain noin 70 skyeta vuodessa. Kaikkiaan koko maailmassa syntyy alle 300 skyenterrierin pentua joten rotu on erittäin uhanalainen.