Hemangiosarkooma

Skyenterriereillä on valitettavan paljon hemangiosarkoomatapauksia. On todennäköistä että rodulla on perinnöllinen alttius tähän syöpätyyppiin. 

Hemangiosarkooma (HSA) on endoteelisoluista muodostunut, verisuonesta lähtenyt pahanlaatuinen sidekudoskasvain, johon ei valitettavasti ole mitään tehokasta hoitokeinoa.

Hemangiosarkooma on verisuonen pintarakenteen muodostavien solujen syöpä. Toisin kuin muut syövät, se on lähes yksinomaan koirien sairaus. Hemangiosarkooma voi kehittyä kaiken rotuisille ja ikäisille koirille, mutta yleisimmin sitä esiintyy yli 6-vuotiailla koirilla seuraavissa roduissa: kultainen noutaja, saksanpaimenkoira, portugalinvesikoira, berninpaimenkoira, sileäkarvainen noutaja, bokseri ja skyenterrieri.

Yleensä hemangiosarkooma kehittyy hitaasti eikä merkkejä sairaudesta esiinny alkuvaiheessa. Edes koirat, joilla kasvaimet ovat suurikokoisia, eivät oireile alussa. Valitettavasti siinä vaiheessa, kun koira oirehtii, sairaus on ehtinyt jo kehittyneeseen vaiheeseen. Alle puolet leikkauksella ja solumyrkyillä hoidetuista koirista selviää kauemmin kuin kuusi kuukautta diagnoosista ja suuri osa koirista kuolee kontrolloimattomaan sisäiseen verenvuotoon ennen hoidon aloittamista tai sen aikana.

Yleisimmät hemangiosarkooman sijaintipaikat koirilla ovat perna, sydämen oikea eteinen ja ihonalaiskudos. Kasvaimet hyökkäävät ympäröimällä normaalin kudoksen sekä metastasoimalla (leviämällä muihin kehon osiin). Ajan kuluessa kasvaimiin kehittyy pieniä repeämiä, joiden kautta verta pääsee vuotamaan vatsaonteloon, rintakehään, sydänpussiin tai ihonalaisesti. Verenhukka aiheuttaa joillain koirilla ajoittaista uupumusta ja heikkoutta, mutta yleensä merkit jäävät huomaamatta tai ne liitetään johonkin muuhun vähemmän vakavaan syyhyn. Muita hankalasti huomattavia merkkejä voivat olla: ruokahaluttomuus, lievä anemia, hiukan kohonneet maksaentsyymitasot. Kun kasvaimet lähettävät etäpesäkkeitä, ne hyökkäävät aggressiivisesti keuhkoihin ja/tai suolistoon. Usein hemangiosarkoomaa sairastavat koirat kuolevat äkillisesti revenneeseen kasvaimeen, joka aiheuttaa rajun verenvuodon. Henkeä uhkaavan verenvuodon merkkeihin kuuluvat mm. heikkous, valkoinen kieli ja ikenet, läähätys, nopea sydämen syke ja heikko pulssi, laajentunut vatsaontelo täynnä nestettä ja koiran tilan nopea romahtaminen.

Koska sairautta ei diagnosoida kuin vasta edistyneessä vaiheessa, tavallisesti käytetyt hoitomuodot ovat pernanpoistoleikkaus ja sen jälkeen aggressiivinen solumyrkkyhoito. Joskus leikkaus ei ole mahdollinen tai käytännöllinen, jos syöpä on levinnyt laajalti muihin sisäelimiin tai koiran kunto verenvuotoshokin vuoksi on liian huono jotta se selviäisi leikkauksesta. Ennuste on kaikissa tapauksissa erittäin varauksellinen ja elinikäodote hemangiosarkoomapotilailla on muutamista viikoista kuukausiin.

Jalostustoimikunta toivoo saavansa tiedon skyeista joiden kuolinsyyksi epäillään tai on todettu olevan hemangiosarkooma, kartoittaakseen tämän syöpätyypin levinneisyyttä rodussamme.