Hemangiosarkooma

Skyenterriereillä on viime vuosina tavattu valitettavan paljon hemangiosarkoomatapauksia. Hemangiosarkooma (HSA) on endoteelisoluista muodostunut, verisuonesta lähtenyt pahanlaatuinen sidekudoskasvain, johon ei valitettavasti ole mitään tehokasta hoitokeinoa.

Useimmiten hemangiosarkoomaa tavataan 9-12 vuotta vanhoilla koirilla ja sen tyypillisimmät esiintymispaikat ovat perna, sydämen oikea eteinen ja iho. Se lähettää myös hyvin usein etäispesäkkeitä maksaan ja keuhkoihin. Koska kasvaimet ovat verisuoniperäisiä, ne ovat tyypillisesti hauraita ja hyvin verentäyteisiä. Verisuonikasvaimet ovat usein infiltratiivisesti (terveen kudoksen sisään) kasvavia ja voivat tulla kooltaan laajoiksi. Sen vuoksi niitä on myös vaikea poistaa leikkaamalla. Kasvaimien repeäminen on tavallista ja seurauksena on usein voimakas verenvuoto, mikä voi johtaa akuuttiin yleiskunnon heikkenemiseen ja jopa eläimen äkilliseen menehtymiseen ilman edeltäviä oireita.

Jalostustoimikunta toivoo saavansa tiedon skyeista joiden kuolinsyyksi epäillään tai on todettu olevan hemangiosarkooma, kartoittaakseen tämän syöpätyypin levinneisyyttä rodussamme.