Tietoa rodusta

© Markus Pelkonen

Pitkä historia puhtaana seurakoirarotuna on muokannut skyen luonnetta. Tämän päivän skye on seura- ja perhekoira. Kuitenkin skyenterrieri on säilyttänyt ainakin osittain metsästysterrierin vaistot: sen luonteessa on vielä jäljellä kovuutta ja sähäkkyyttä. Skyenterrierillä on kestävyyttä, voimaa ja rohkeutta. Se on peloton, hyväntahtoinen, lojaali ja herkkä. Skyenterrierissä yhdistyvät eleganssi, aristokraattisuus sekä vahvuus. Skyet ovat itsenäisiä, itsepäisiä ja oman arvonsa tuntevia.

Skye voi usein vaikuttaa luoksepääsemättömältä. Se on ensisijaisesti oman perheensä koira ja suhtautuu ylenpalttisen ystävällisesti vain niihin ihmisiin jotka se tuntee hyvin. Oman perheenkin sisällä skye yleensä valitsee yhden ihmisen omakseen, jota se lähestulkoon palvoo ja haluaa mieluiten olla aina "oman ihmisensä" luona. Skye ei pidä siitä jos vieras ihminen on kovin päällekäyvä tutustumisessaan, vaan pikemminkin vetäytyy poispäin vieraan kosketuksesta. Vieraiden ihmisten tehdessä tuttavuutta on parempi antaa skyen itsensä tehdä ensikontakti. Näin toimiessa skye on usein seuraavaksi ihmisten sylissä! Pennun sosiaalistaminen vieraisiin ihmisiin ja tilanteisiin on ensiarvoisen tärkeää. Mitä enemmän ihmisiä skye tapaa, sen paremmin se suhtautuu vieraisiin.

Skyet ovat erittäin sopeutuvaisia. Ne ovat aina valmiita toimintaan mutta toisaalta tyytyvät vähäisempäänkin liikuntaan eivätkä vaadi tuntikausien lenkkeilyä pysyäkseen tyytyväisinä. Skye on toki totutettava turkinhoitoon ja kaikenlaiseen käsittelyyn mutta varsinaista koulutusta ne tuntuvat tarvitsevan hyvin vähän - ne ovat luontaisia herrasmiehiä.

Skyet ovat suuria persoonallisuuksia. Jokainen on aivan omanlaisensa yksilö. Skye ei koskaan tarvitse ruumiillista rangaistusta eikä se helposti alistu sellaiseen kohteluun. Kova kohtelu tekee skyesta epävarman ja onnettoman ja tärvelee koiran ja omistajan suhteen lopullisesti. Skye muistaa erittäin hyvin kaikki kokemuksensa - sekä hyvät että huonot. Varautuneisuus ja varovaisuus ovat ominaisuuksia jotka liittyvät kiinteästi skyen olemukseen. Ei ole tarkoituskaan että skyen tulisi olla kaikkia mielistelevä hännänheiluttaja eikä jalostuksella tule pyrkiä muuttamaan skyen luonnetta hajuttomaksi ja mauttomaksi jokamiehen seurakoiraksi.

Skyen uskollisuus ja kiintymys on koirarotujen joukossa aivan omaa luokkaansa. Huolimatta rodun lukumääräisestä pienuudesta maailmassa, on skyenterriereillä vankkumaton kannattajien joukko, joka sanoo: "kahta en vaihda, toinen on skyenterrieri ja toinen on...?".